Quares begeleidt sloopsubsidietrajecten met aandacht voor circulair bouwen

 




Dagelijks worden gebouwen en vastgoedprojecten gesloopt waarbij het grootste deel van de ontmantelde materialen direct worden afgevoerd zonder enig onderzoek naar mogelijk herbruikbaar potentieel of andere circulaire toepassingen.

Quares wil echter een verschil maken op vlak van duurzaamheid en adviseert zijn klanten daarom steeds om Tracimat te betrekken in sloopsubsidiedossiers. Sinds 2017 volgt en controleert deze sloopbeheerorganisatie het selectief sloopproces en de correcte verwerking van de verschillende afvalstromen. 

In een tendens naar meer circulair bouwen, worden gebruikte materialen en reststoffen zoveel mogelijk opnieuw ingezet. Er is een groeiende vraag van materiaalproducenten naar specifieke materialen die vrijkomen bij sloop. Deze meer zuivere materiaalstromen kunnen dienen als grondstof voor nieuwe producten binnen de bouwsector. Op basis van een inventarisatie bij sloopprojecten wordt gedetailleerd onderzocht of de betrokken materialen geen tweede leven kunnen krijgen in circulaire toepassingen.

Dit concept wordt verder onderzocht binnen de Green Deal Circulair Bouwen, waar ook Quares bij betrokken is. Via een gezamenlijk engagement kunnen bouwbedrijven, bouwmateriaalproducenten, lokale en regionale overheden, private bouwheren, onderzoekers en andere organisaties samenwerken om de mogelijkheden van circulair bouwen in Vlaanderen verder te blijven ontwikkelen.

Wenst u graag meer te weten over hoe we u kunnen bijstaan? Wij nemen graag de tijd om u te ontvangen.

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail