5 stappen om je patrimonium te optimaliseren en verduurzamen




Vele gemeenten en bedrijven worstelen met een verouderd en verspreid patrimonium. Hoe kan je deze optimaliseren en klaar maken voor de toekomst?

Quares geeft 5 stappen die je als gemeente en bedrijf kan ondernemen:

  • Stap 1: Maak een overzicht van wat er waar gebeurt en wie hier allemaal werkt. Daarnaast is het ook belangrijk om de operationele kost volledig in kaart te brengen. Vele bedrijven hebben immers geen weet van hoeveel hun gebouwen werkelijk aan energie en onderhoud kosten. Tot slot is uiteraard de huidige waarde van de gebouwen een belangrijk startpunt. Hiervoor kan je een makelaar inschakelen (wij kennen er een goeie ;-) ).
  • Stap 2: Bekijk welke faciliteiten er werkelijk nodig zijn en benoem wat hiervoor de ideale locatie is. Een loods met werkvoertuigen in het centrum is misschien niet zo handig als hier veel file is. Ervaren Facility managers kunnen je gemakkelijk een inschatting maken van wat je nodig hebt en wat hiervoor naargelang het kwaliteitsniveau de aanvaardbare prijs is. Vanaf deze stap is het belangrijk dat je ook je medewerkers betrekt zodat je je draagvlak voor mogelijke veranderingen niet vroegtijdig onderuit haalt.
  • Stap 3: Vergelijk wat je hebt (stap1), met wat je nodig hebt (stap 2). Hier kom je te weten of je te ruim zit, op de juiste locatie en of je vandaag werkelijk zo goedkoop zit? De delta geeft je noodzakelijke veranderingen weer.
  • Stap 4: In deze stap weeg je een renovatie van je huidige t.o.v een nieuwe locatie af. Vraag je hierbij ook eens af of je eigenaar wil blijven of is huren ook goed? Door te huren kan je bijvoorbeeld kapitaal vrijmaken voor je kernactiviteiten. Ben je bereid om even in het stof te zitten of wil je liever vlot verhuizen zonder te veel overlast is hierbij ook een belangrijke factor. Daarnaast hoef je ook niet te verkopen, je kan immers ook leegstaande ruimten (tijdelijk) verhuren. Bekijk ook welke financieringskanalen je voor deze transitie voorhanden hebt? Kan je op subsidies rekenen of zijn er partijen die de investeringen voor jou willen doen via een derdepartijfinanciering*, wil je hiervoor gaan lenen of moet de verkoop je verhuis financieren? Zorgt ervoor dat je een onderbouwde financiële planning hebt die ook rekening houdt met verhuis en nieuwe inrichting. Omdat financiële modellen wel eens van de werkelijkheid verschillen (zowel positief als negatief) bouw je in stap 4 best wat marge in.
  • Stap 5: het is pas in deze stap dat je met vertrouwen tot actie kan overgaan!
Vind je stappen 1-5 wat zwaar om alles intern te doen? Quares helpt je graag op weg doorheen het volledige proces. We hebben inhouse experts op het vlak van property, facility, makelaardij, energie én subsidiebegeleiding. 

*Jade is een derdepartij financieringsfonds voor het begeleiden, ontzorgen en financieren van relighting, zonnepanelen, stookplaatsrenovatie... en via jouw besparingen op je energiefactuur de werken financiert

Wenst u graag meer te weten over hoe we u kunnen bijstaan? Wij nemen graag de tijd om u te ontvangen.

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail